Ons nieuwe Opvangcentrum

De droom van de Hondenbescherming is om een hondenopvangcentrum te bouwen speciaal voor de zorg van oudere en kwetsbare honden. Hier zullen we honden opvangen zoals Bob. Honden waar door omstandigheden niemand meer voor kan zorgen. Wij redden ze van de dood en geven ze een warme mand.

 

Dogs Trust

Het centrum in Den Ham bouwen we volgens het model van Dogs Trust. Al jaren doet deze Engelse organisatie onderzoek naar hoe honden reageren op de manier waarop ze worden opgevangen en begeleid.

De meeste asiels en pensions maken bijvoorbeeld nog gebruik van verblijven met een betonnen of stenen vloer. Verder zijn deze ruimtes vaak voorzien van een luik waarmee de hond naar buiten kan en tralies die het zicht beïnvloeden. Daardoor kunnen de honden maar een beperkt leven leiden. Natuurlijk doen verzorgers en vrijwilligers wat ze kunnen voor goede zorg, maar een echt thuis kunnen ze deze kwetsbare honden op deze manier niet bieden.

 

Hoe de opvang er nu vaak uitziet. 

 

Een prikkelarme opvang

Als je zelf wel eens in een pension of opvang bent geweest, dan weet je dat door je bezoek of door anderen die rondlopen, honden onrustig worden en aanslaan. Dit gebeurt vaak vanuit waaksheid, angst of om aandacht te vragen. Het blaffen, de geuren, de andere prikkels en de inrichting zorgen voor spanning bij de honden. Te veel spanning is - net zoals dat voor mensen het geval is - niet goed voor het welzijn van honden.

Daarom maken wij hondenverblijven die rust bieden. Ze moeten het normale, natuurlijke gedrag van honden bevorderen. Zo houden we door glas te gebruiken, in plaats van tralies, ongewenst geluid buiten het verblijf van de hond. En doordat bezoekers en verzorgers hun handen niet door de tralies kunnen steken, voorkomen we prikkels en ongelukken.

 

Impressie van het terrein. 

 

Het comfort van de hond voorop

Verder maken we de verblijven tochtvrij door te werken met vloerverwarming. Ook zijn er in de verblijven plekken waar de hond zich kan ontspannen. Denk aan een kussen, een mand of een kleed. Ook zorgen we - op basis van de behoefte van de hond - voor vermaak: denk aan een knuffel, bal, kauwspeelgoed of snuffelmat.

 

Een duurzame opvang

In het nieuwe opvangcentrum vangen we de warmte die de honden produceren op. Hiermee verwarmen we vervolgens het hele gebouw. Verder willen we met regenwater de de verblijven schoonmaken en de snuffelweide besproeien. Zo hoeven we hiervoor geen drinkwater te gebruiken. Via zonnepanelen zullen we daarnaast energie opwekken. En om opvangcentrum Den Ham nog duurzamer te maken, willen we vooral werken met hergebruikte en duurzame materialen.

 

 Impressie van het terrein. 

 

Een plek voor alle dieren

Naast de kwetsbare honden, bieden we ook andere dieren de mogelijkheid om te verblijven in opvangcentrum Den Ham. Bij de renovatie en het onderhoud van het terrein en het bos zorgen we ervoor dat de huidige ‘bewoners’ hun thuis behouden op een voor hen veilige en geschikte plek. We willen het terrein en het bos stimuleren om zijn eigen weg te gaan en zullen de natuur waar nodig een zetje geven.

 

Help ook mee om opvangcentrum Den Ham te verwezenlijken. Meld je aan voor de Honden voor Honden Loop!